Voeding helpt echt bij de aanpak van acne

Voeding helpt echt bij de aanpak van acne
Acne. Het kan op iedere leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor in de puberteit en ook wel bij vrouwen in de overgang. Tijdens periodes met hormonale schommelingen dus. Je klieren produceren dan meer dan normale hoeveelheden talg, waardoor poriën verstoppen en bacteriegroei toeneemt, met puistjes als gevolg. Behalve je huid zo goed mogelijk schoonhouden, is er ook een natuurlijke aanpak van acne met bepaalde voedingsstoffen:
  1. Collageen (op basis van vis)
  2. Zink
  3. Vitamine E
  4. Tea tree
  5. Vitamine A, mits in de juiste dosering
Acne kent vele vormen variërend van mee-eters en puistjes tot cystes en knobbeltjes. Lange tijd werd er vanuit gegaan dat - en dit werd ook ondersteund door onderzoek - een lokale aanpak van acne met benzoylperoxide of antibiotica als tetracycline en orale - soms veel te sterke en te hoog gedoseerde - geneesmiddelen met vitamine A voor matige tot ernstige acne, het enige was dat hielp. Inmiddels is gebleken dat er natuurlijke alternatieven zijn voor een zuivere huid, zoals supplementen met bepaalde voedingsstoffen. Werken deze natuurlijke middelen eigenlijk wel? En zo ja, welke dan? We zetten er een paar op een rijtje.

Aanpak van acne kan ook met voedingssupplementen

1 - Collageen (op basis van vis)

Een van de oorzaken van het ontstaan van puistjes en mee-eters is een te hoge talgproductie. Collageen vermindert deze productie én zorgt ervoor dat de huid, die beschadigd kan zijn door de acne, weer goed wordt opgebouwd. In combinatie met vitamine C werkt het nog beter, want dat gaat huidontstekingen tegen.

2 - Zink

Het mineraal zink kun je als supplement nemen of in zalf of crème op je huid smeren. Dit laatste vermindert de talgproductie in de huid en kan bescherming bieden tegen bacteriële infecties en ontstekingen. Zink als supplement kun je beter niet ongelimiteerd innemen. Tot 30 mg per dag wordt als veilig aangemerkt en effectief bij de bestrijding van acne. Een grotere dosering kan schadelijk worden, omdat te veel zink weer kan leiden tot een kopertekort. Ook lotions met zink kunnen helpen de huid bij acne. In combinatie met erythromycine zorgt zinkacetaat (1,2%) voor een zichtbaar zuivering van je huid.

3 - Vitamine E

Naast vitamine A en zink kan ook vitamine E een remedie tegen acne zijn. Er is ook nog maar weinig bekend van de relatie met vitamine E als je dat vergelijkt met vitamine A en zink, maar in een onderzoek werd gevonden dat mensen met acne tekorten hadden aan vitamine E, A en zink. Het kan dus geen kwaad om ervoor te zorgen dat je in ieder geval 15 mg vitamine E per dag binnenkrijgt.

4 - Tea tree

Tea tree olie is een goed alternatief voor benzoylperoxide, een bekend ingrediënt van acnecrèmes. Het effect is hetzelfde: verwijderen van bacteriën en verminderen van de talgproductie. Groot voordeel van tea tree is, dat het minder bijwerkingen heeft zoals jeuk en een branderige en schilferige huid. Naar het effect van tea tree olie is onderzoek waaruit bleek dat proefpersonen die tea tree gel gebruikten een grotere verbetering in hun acne zagen dan zij die een placebo kregen.

5 - Vitamine A, mits in de juiste dosering

Deze vitamine kan helpen bij de aanpak van acne mits het op de juiste manier gebruikt wordt. Wanneer vitamine A wordt ingenomen, heeft het een heel ander effect dan wanneer je het lokaal gebruikt. Soms kan een dergelijk supplement zelfs meer kwaad dan goed doen. Omdat het een vetoplosbare vitamine is, wordt het in je lichaam opgeslagen en een hoge inname van meer dan 10.000 IU kan zelfs giftig zijn. Met name vrouwen die zwanger zijn of dit willen worden, moeten altijd eerst met hun arts overleggen voor ze deze vitamine gaan gebruiken. Aan de andere kant heeft vitamine A een positief effect op de aanpak van acne als het lokaal wordt toegepast. De vitamine wordt dan omgezet in een retinoïde dat je op de huid kunt aanbrengen. Volgens een onderzoek van de Mayo Clinic zijn retinoïden de effectiefste behandeling van acne vanwege hun vermogen om de huid snel te helpen genezen en herstellen, waardoor je huid snel vernieuwd wordt. Deze producten zijn voornamelijk op recept verkrijgbaar. Let wel op in de zon, want deze producten verzwakken de natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-stralen. Gebruik in ieder geval altijd een goed zonnebrandproduct. Ook hier geldt dat zwangere vrouwen deze beter niet kunnen gebruiken.