Magnesium en de voordelen op de gezondheid bij mannen

Magnesium en de voordelen op de gezondheid bij mannen
Magnesium is een mineraal dat elk orgaan in ons lichaam nodig heeft, vooral hart, spieren en nieren. Het zit in onze voeding en het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Volwassenen hebben normaal gesproken z’n 25 gram in hun lichaam zitten. Minstens de helft hiervan wordt opgeslagen in onze botten en de rest in overig weefsel (<1% in het bloed). Dit mineraal draagt bij aan de energieproductie, ondersteunt de spierfunctie, een goed werkend zenuwstelsel en het reguleert het calcium-, zink-, kalium- en vitamine D-gehalte in ons lichaam.

Wat is de invloed van je leefstijl op je magnesiumgehalte?

Dit kan je magnesiumbehoefte vergroten:

  • Meer dan 7 alcoholische dranken per week: alcohol verlaagt de beschikbare hoeveelheid magnesium in onze cellen door een verhoogde afscheiding van magnesium via de nieren.
  • Koolzuurhoudende dranken: donker gekleurde koolzuurhoudende frisdranken bevatten fosfaten die zich binden aan magnesium waardoor het niet meer beschikbaar is voor ons lichaam.
  • Suikerhoudende voedingsmiddelen, zoals taart, gebak en ander zoetigheden met een hoog geraffineerd suikergehalte: in deze voeding zitten bijna geen voedingsstoffen, ze zorgen voor extra uitscheiding door de nieren.
  • Dagelijks drinken van koffie en thee: cafeïne zorgt ervoor dat de nieren extra magnesium gaan uitscheiden, ongeacht de beschikbare hoeveelheid. Ook is het een diureticum dat ervoor zorgt dat je vaker moet plassen.
  • Wanneer je veel stress hebt, pas ziek geweest bent of recent een operatie ondergaan hebt, dan neemt de behoefte aan magnesium toe om het lichaam te helpen om te gaan met de lichamelijke en psychische stress.

Hoe merk je een tekort aan magnesium?

Symptomen van een  magnesiumtekort kunnen zijn: snel geïrriteerd en angstig zijn, spierkramp, spasmen, onregelmatige hartslag, slaapstoornissen en slapeloosheid, rusteloze benen syndroom, prikkelbaarheid en een lage bloeddruk.

Hebben mannen een verhoogd risico?

Mannen die weinig fruit en groente eten en veel bewerkt voedsel kunnen een groter risico hebben op een magnesiumtekort dan mannen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ook geldt dit voor overmatig alcohol en veel koolzuurhoudende frisdrank. Mannen die last hebben van een verhoogde bloeddruk, diabetes, nier-, maag- en darmziekten hebben ook een verhoogde kans op een tekort. Bij veel spanning en depressies verbruikt het lichaam meer om met de stress om te gaan. Ook dit kan een tekort veroorzaken.

Potentiële voordelen van magnesium:

Magnesium kan een voordeel bieden bij de behandeling en/of preventie van bepaalde welvaartsziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, inclusief hoge bloeddruk. Uit een grootschalig onderzoek onder 15.248 deelnemers is gebleken dat een lage magnesiumconcentratie in verband kan worden gebracht met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes mellitus en aderverkalking (atherosclerose). Een klein Zweeds onderzoek liet zien dat magnesiumsuppletie positief is voor de bloeddruk. Dit wordt verklaard door de invloed van magnesium op de balans tussen kalium, natrium en calcium. Een ander onderzoek, gepubliceerd in 1989 laat zien dat magnesium een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte.

Prostaat en seksuele gezondheid

Magnesium kan het risico op prostaatkanker verlagen. Een Taiwanees onderzoek liet zien dat magnesium inname via drinkwater en andere voedingsbronnen een significante bescherming biedt tegen het risico op de ontwikkeling van prostaatkanker. Een ander onderzoek liet zien dat een te hoge calcium:magnesium-verhouding (verhouding 2:1 = normaal) geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op prostaatkanker. Daarom is het belangrijk om voldoende binnen te krijgen en om eventuele calciumsuppletie te heroverwegen omdat te veel calcium de magnesiumreserves uitput. Verder is er enig bewijs dat magnesium een aantal andere aspecten van de gezondheid van mannen ondersteunt zoals de vruchtbaarheid, de gezondheid van de prostaat en seksuele problemen zoals erectiestoornissen. Het kan hetzelfde effect hebben als het kruid Maca dat vergelijkbaar is met viagra. Raadpleeg wel je huisarts voordat je het gaat gebruiken voor een probleem van seksuele aard.

Magnesiumsuppletie voor mannen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor mannen boven de 30 is 300 mg. De veilige bovengrens is 350 mg per dag, tenzij anders is voorgeschreven. Kies voor voldoende opname uit deze voedingsmiddelen: zuivel en volkoren producten, groenten en fruit, pure chocolade en noten. Houd wanneer je suppletie overweegt rekening met eventuele dagelijkse inname uit de voeding. Het is in sommige gevallen belangrijk dat je eerst je huisarts raadpleegt voordat je begint met magnesiumsuppletie: als je diuretica slikt, hartmedicatie hebt of bij het gebruik van antibiotica. Neem het niet extra bij een verstoorde nierfunctie.